LM Glasfiber - historie

LM fabrikkens historie

LM farbikkens historie - ganske kort

LM fabrikken er en lidt sjov virksomhed, på den ene side er det en meget moderne virksomhed der i dag producere vindmøllevinger til hele verden, sågar de største der nogen sinde er lavet, og på den anden side så benægter sort set et hvert kendskab til deres egen historie.

I starten da jeg intet viste om LM-bådende og ikke kunne finde nogen information prøvede jeg at ringe til LM Glasfiber for at forespørge om deres båd-produktion, men de sagde at de ikke længere har nogen informationer om deres båd produktion.
Ok tænke jeg, det kunne jo være at jeg var kommet til den forkerte medarbeder, så senere prøvede jeg at skrive til dem, men svaret var det samme.
Dette er naturligvis løgn, en sådan vigtigt produktion og grundlagt for deres eksistens, ikke bare glemmes, men det er naturligvis kostbart at gå i arkiverne, så det så ud som om at LM Glasfibers historie blev meget kort.

Men så en dag da jeg havde rigtig god tid, kastede jeg mig over internettet for at se hvad jeg kunne finde hvis jeg var meget kreativ, og blandt andet fandt jeg ovennævnte tidslinie for virksomheden og se LM betyder faktisk Lunderskov Møbelfabrik og Lunderskov er faktisk en mindre by ca. 10 km vest for Kolding, midt mellem Kolding og Vejen.

Tidslinien gav inspirarion til yderligere søgninger, for det viste sig at man var startet en produktion af campingvogne i 1948 og allerede i 1954 var begyndt at lave både - speedbåde.
Først i 1967 var den egentlige produktion af sejlbåde begyndt, en æra det sluttede i 1978 da virksomheden besluttede sig til udelukkede at lave vindmøllevinger.

På hjemmesiden http://www.dbhome.dk/lmcamping/historie.htm kan man få et indblik i hvordan Lunderskov Møbelfabrik udviklede sig fra en møbel fabrik via campingvogn og båd produktion til en af verdens største vindmølle fabrikker.

Samme fortælling genfortælles på en hjemmeside om en LM23 fra 1970 http://ressel.dk/index.php

Og sjov nok så kan man på en politisk hjemmeside http://www.radikale-i-kolding.dk/Holdningerne.htm også få et indblik i historien.

Med respekt for ovennævnte hjemmesider og med frygt for at de en dag ikke er mere, kommer her min egen version, bygget på ovennævnte kilder samt LM Glasfibers sites fx http://www.lmglasfiber.com og dokumenter der ligger spredt over internettet.

Sammenkog:

LM er forkortelsen for: Lunderskov Møbelfabrik.

Lunderskov Møbelfabrik - blev grundlagt i 1940 af Ejner Lorentzen og Aage Skouboe, med henblik på produktion af træmøbler.

Hvordan produktion gik ved vi ikke med sikkerhed, men i 1948 begyndte fabrikken at producere campingvogne af krydsfiner og få år senere omkring 1952/1953 begyndte fabrikken at arbejde med glasfiber.
Herfra var der ikke langt til også at begynde at producere både.

Allerede i 1953 var Lunderskov Møbelfabrik blevet splittet op i 2 firmaer:
- LM Camping med Ejner Lorentzen som direktør
- LM Glasfiber med Aage Skouboe som direktør (omkring 1956)
Og man hører ikke mere til den oprindelige møbelproduktion.

I 1954 begyndte en produktion af speedbåde, dette udviklede sig til en produktion af mindre fritidsbåde i 1967 og endelig i 1969 at producere egentlige sejlbåde.

Ejerforholdet er ukendt, men direktørerne havde sandsynligvis en krydsene andel i de 2 selskaber.
Fra en annonce med LM16, LM21 og LM23 både fra 1968 ved vi at LM Glasfiber var et interessentskab: LM Glasfiber I/S.
Et interessentskab (I/S) er en virksomhed, der ejes og drives af to eller flere personer, der hæfter personligt, ubegrænset og solidarisk for alle virksomhedens forpligtelser.

Annonce fra 1968

LM Glasfiber ændre dog virkshedsstatus til aktielselskab, dette sker omkring 1972.

Som nævnt blev campingvognene i starten produceret af krydsfiner, men senere var det LM Glasfiber der producerede de bunde og sider som campingvognene består af, og leverede disse til LM Camping, der færdiggjorde vognene.
Disse campingvogne var i en meget høj kvalitet med et meget højt service niveau og kendere vil sige at det var tydeligt at der stod en møbelfabrik bag.
Træ-arbejdet blev i stor udstrækning lavet af en italiensk møbel snedker Giovanni der var helt fantastisk i sit fag. Hans færdigheder blev senere udnyttet i forbindelse med apteringen af bådene fra LM Glasfiber både, der udstrålede noget af den samme kvalitet.

LM Camping importerede en populær og billig campingvogn, der desværre udkonkurrerede den de selv producerede, så de sidste campingvogne blev fremstillet omkring 1971-72.
Efterfølgende hører vi ikke mere til LM Camping

Båd produktionen startede som nævnt i 1954 med nogle speedbåde, og det har sandsynligvis været typerne LM11 Surf og lignende.

Fra 1967 producerede de sejlbåde, motorsejler og fiskerbåde. De første både var blandt andet LM16 og LM21 fra 1967 og disse blev produceret frem til 1974.

Fra 1969 og frem til 1978 producerede LM Glasfiber større sejlbåde.

I starten blev bådene produceret af og hos LM Glasfiber, men senere producerede LM Glasfiber primært skrogene, der så blev samlet og apteret andre steder.

LM Glasfiber nåede samlet set at producere både i 11 år, inden båd-eventyret blev bremset af en periode med lavkonjunktur.
I 1978 valgte LM Glasfiber helt at stoppe bådproduktionen og i dag koncentrerer LM Glasfiber sig udelukkende om at producere vinger til vindmøller.

Det er LM Glasfiber i øvrigt også rigtigt gode til og de er i dag verdens største producent af møllevinger og byggede i 2004 verdens længste vindmøllevinge på 61,5 meter.
LM Glasfiber har etableret sig uden for Danmark og er i dag repræsenteret fra USA i vest til Kina i øst.


Til sidst:

Som man kan se ovenfor så havde LM fabrikkerne også noget med Dambrug af gøre. Hvad disse aktiviter gik ud på ved jeg ikke.

På følgende link: http://www.windpower.org/media(1399,1030)/houman.pdf kan man læse at "LM Glasfiber startede som Lunderskov Møbelfabrik, og kom ind på vindmøllevingemarkedet via produktion af fiskekasser og glasfiberbåde". Fiskekasser - sjov detalje.

Flemming Skouboe blev født omkring 1948 http://kjaerboel.dk/slaegt.htm og overtog senere sin fars møbel- og glasfiberfabrik. Jeg kan ikke lade være med at tænke på om han var årsagen til at man begyndte at producere de små speedbåde i 1954, sådan en 6 års knægt kunne få meget sjov ud af sådan en.